Домови здравља широм Републике Српске (РС) организовали су масовну вакцинацију становништва против коронавируса без претходног заказивања термина.

Вакцинација се обавља на пунктовима по општинама, а грађанима је тренутно на располагању пет врста вакцина – Астра Зенека, Синофарм, Синовак, Спутњик и Фајзер.

Масовна вакцинација се одвија по принципу да домови здравља направе распоред по данима када ће се вршити вакцинација којом врстом вакцина и о томе обавијесте грађане који потом бирају који дан ће доћи на вакцинацију.

У Бањалуци је јуче у првој смјени на вакциналном пункту у хали “Бањалучког велесајма” вакцинисан је 481 грађанин. Према подацима бањалучког Дома здравља, у периоду од 14 до 19 часова, предвиђеном за вакцинацију без претходног заказивања термина, вакцинисано је 605 грађана првом дозом руске вакцине Спутњик.

Данас се на овој локацији наставља вакцинација без претходног заказивања термина у периоду од 9.30 до 19 часова, вакцином кинеског произвођача Синофарм.

Истовремено, Институт за јавно здравство РС и Завод за медицину рада и спорта вакцинишу просвјетне раднике, запослене у Министарству унутрашњих послова, те свакодневно организују вакцинацију у неколико предузећа.

Епидемиолози у РС тренутно су задовољни одзивом грађана на позиве за вакцинацију. Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић позвао је грађане да се јаве домовима здравља и да провјере када и на који начин могу да се вакцинишу.

Циљ је да се током периода стабилне епидемиолошке ситуације сви здравствени капацитети искористе за имунизацију, како би до јесени био вакцинисан што већи број становника. Власти РС у више наврата позвале су грађане да се вакцинишу наводећи да у том ентитету има довољно вакцина.

Према посљедњим објављеним подацима, у РС је од почетка вакцинације првом дозом вакцинисано више од 192.000 особа, а другом дозом више од 110.000 грађана. Осим тога, дио становништва вакцинисао се и у Републици Србији.