Полицијски службеници Републике Српске (РС) неће дозволити кретање илегалних миграната на подручју тог бх. ентитета без надзора, а све с циљем заштите личне и имовинске безбједности грађана, закључено је на сједници Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије РС.

Најављено је да ће ентитетска полиција и у наредном периоду пратити стање илегалних миграција и према указаној потреби и процјени, појачати своје присуство и рад на терену, те ће предузимати и усмјеравати активности полицијских службеника.

У складу с потписаним Споразумом, полиција РС ће, како је саопштено, наставити да пружа помоћ Граничној полицији БиХ у заштити границе и спречавања илегалних прелазака, а по потреби ће бити ангажован и додатни број полицијских службеника.

“Сви субјекти укључени у рад с илегалним мигрантима дужни су наставити проводити све радње из своје надлежности, уз обавезно поштовање закона и принципа хуманости, као и до сада”, закључено је на сједници уз став да ће полиција РС наставити рад на откривању организованих криминалних група и појединаца који врше кривична дјела кријумчарење људи.

Констатовано је да су реализовани сви закључци Владе РС, а то су да уз поштивање закона и принципа хуманости оперативно проводе активности са циљем праћења улазака, задржавања, кретања миграната и њиховог што бржег проласка кроз РС, јер на њеној територији, укључујући и приватне посједе, не постоје потребни капацитети и услови за смјештај и збрињавање миграната.

Сједницом Кординацног тијела је предсједавао директор полиције РС Дарко Ћулум, а присуствовали су представници Управе за борбу против тероризма и екстремизма, Управе полиције, те полиција Добој, Бања Лука, Приједор, Градишка, Секретаријата за расељена лица и миграције, министарстава управе и локалне самоуправе и финансија, Управе цивилне заштите, Савеза општина и градова Републике Српске и Црвеног крста РС.