Пореска управа Републике Српске је у прошлој години надлежним тужилаштвима у РС доставила 30 извјештаја против пореских обвезника због основане сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет Републике Српске за око 5,8 милиона КМ, рекао је директор Пореске управе Горан Маричић.

Он је додао да су инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе РС у прошлој години извјештаје подносили због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те повреде права радника и неправилног издвајања средстава.

Према његовим ријечима, највише извјештаја надлежним тужилаштвима у том периоду, њих 25, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у 17 предузећа и осам физичких лица утајили порезе и доприносе у укупном износу од 4.827.546 КМ, за колико је оштећен буџет Републике Српске.

“За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима: Агротрак Србац два извјештаја, Нарвал Бијељина, “Гузијан Пасускуро Лакташи и Делта ауто Нови Град,Сан оил Лакташи, Импулс тел Бијељина ,ПТМ маркетинг Бањалука, затим Општа задруга Мелиса Источно Ново Сарајево, Омладински комуникативни центар Бањалука, Ета енерџи Зворник, Инвестер Соколац, Клопа Бањалука, Синуа иберика Бањалука, Систем квалита Бањалука, Оптимус техника Бањалука, те предузећима ЕконикаБањалука и Био пелет` Бањалука”, наводи Маричић.

Осим тога, у прошлој години Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је по буџет Републике Српске причињена штета од 173.776 КМ.

Извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима “Малтеа” Градишка и “Бизнис консултант Јанић” Бањалука, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

У том периоду Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесена су и два извјештаја против одговорних лица у “Уранак продукту” Бањалука због сумње у постојање кривичног дјела повреда основних права радника, чиме је по буџет Српске причињена штета од 673.531 КМ.

“Због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава правног лица, чиме је по буџет РС причињена штета од 107.725 КМ, инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове у прошлој години су поднијели и извјештај против одговорног лица у предузећу ПТМ маркетинг Бањалука”, додао је Маричић.

Он истиче да се, поређењем ових података са годином раније, може закључити да је рад истражилаца Пореске управе Републике Српске из Одјељења за истраге и обавјештајне послове у 2020. био интензивнији јер је надлежним тужилаштвима поднесено више извјештаја, а самим тим је разоткривена и већа штета по буџет Републике Српске.

У 2019. години је надлежним тужилаштвима достављено 27 извјештаја против пореских обвезника због основане сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет Републике Српске за 3,3 милиона КМ.

“Посматрајући ове упоредне показатеље евидентно је да је и у протеклој години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену с циљем разоткривања кривичних дјела”, навео је Маричић и поручио да ће инспектори и у овој години, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.