Пет дигитализованих уџбеника за основну школу који су данас представљени у Републичком педагошком заводу РС биће постављени на платформу и доступни већ сљедеће седмице или, максимално, до краја септембра, рекао је вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић.

Ђенић је на конференцији за новинаре, након састанка са директором Републичког педагошког завода РС Предрагом Дамјановићем, рекао да дигитализација ових нових пет уџбеника представља велики напредак.

Он је навео да је прошле године рађена дигитализација једног уџбеника, да је за ову годину припремљено пет нових, те да ће за наредну годину бити припремљени нови садржаји.

”Када ће све бити комплетирано не зависи само од Завода за уџбенике, али ми ћемо се трудити да буде што прије. Има доста других фактора који утичу на завршетак комплетне дигитализације уџбеника, као што су опремљеност школа и наставника”, истакао је Ђенић.

Директор Завода Предраг Дамјановић рекао је да се у основном образовању у РС тренутно користи електронски уџбеник за географију и додао да је неопходно да ученици, осим штампаних, имају и могућност кориштења електронског уџбеника.

Он је додао да је планирано да до 2025/2026. године школе буду потпуно опремљене информатичком опремом и изразио наду да ће у том периоду постојати могућност да све школе у РС, чак и подручне, буду информатички опремљене, а до тада ће бити кориштени и дигитализовани и штампани уџбеник.