Република Српска је преузела медицинску опрему коју је Србија донирала овом бх. ентитету.

Истовару и преузимању медицинске опреме присуствовао је и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је истакао да ће вриједна донација Србије у медицинској опреми, која садржи клиничке и мобилне респираторе, додатно помоћи у раду болница у РС.

“Респираторе ћемо сходно плану даљег јачања капацитета болница распоредити према капацитетима ових установа и њиховим потребама, као и у зависности од броја пацијената”, рекао је Шеранић.

Он је захвалио Србији, њеном предсједнику Александру Вучићу, Влади и министру здравља Златибору Лончару на значајној и сврсисходној донацији, која ће, како је рекао, убрзо бити упућена здравственим установама у РС.

“Циљ је да помогнемо болницама, а прије свега пацијентима који имају потребу за оваквом помоћи када је ријеч о механичкој вентилацији при лијечењу од вируса корона”, истакао је Шеранић.

Како је рекао, у болницама увијек има потребе за кориштење респиратора, јер они имају бројне функције у лијечењу, те је оспособљено особље које ће са њима радити.

“Посљедњих мјесеци смо обавили и обављамо континуиране едукације у том смислу. Надам се да нећемо доћи у ситуацију да ће нам на том плану требати више опреме, кадра и капацитета. Зато радимо превентивне мјере које се тичу сузбијања ширења вируса у заједници”, навео је Шеранић.

Према његовим ријечима, надлежне институције размишљају о ангажовању кадра из приватног здравственог сектора када је ријеч о лијечењу обољелих од Ковид-19.

Преузимање опреме је обављено у централном складишту Робних резерви Републике Српске у бањалучком насељу Врбања, а ријеч је о 30 клиничких и пет транспортних респиратора, као и другој медицинској опреми.

Преузимању је присуствовао и директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику уручио 30 клиничких и пет транспортних респиратора, као и другу медицинску опрему за РС.