Са повећаним бројем заражених коронавирусом, повећава се и број пацијената на болничком лијечењу у Републици Српској, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Како је рекао, тренутно је око 350 пацијената збринуто у болницама.

“Ако се овако настави имаћемо веома компликовану ситуацију”, истакао је Шеранић.

Према његовим ријечима, уколико се настави негитаван тренд, мораће доћи до прерасподијеле капацитета у болницама.

Он је нагласио да ће у наредном периоду бити повећан број тестирања.

“Ако се настави овакав тренд, мораћемо активирати све планове које имамо. Паралелно са тим, опет смо ажурирали препоруке према домовима здравља, шта требају урадити дијагностички, по питању самих прегледа”, рекао је он.

Шеранић је навео да према подацима којима струка располаже, до већине случајева заразе дошло је у слободно вријеме или за вријеме породичних окупљања.

Како је рекао, није забиљежено да се неко заразио унутар школе или других јавних институција, јер се у њима спроводе све потребне мјере заштите.

Он је истакао да је пред РС веома изазован период и да ће сутра бити сачињена процјена тренутне ситуације како би биле предложене додатне мјере.

Директор Универзитетско клиничког центра РС Владо Ђајић је истакао да је у посљедња два дана дошло до прилива пацијената у УКЦ РС, гдје је тренутно на болничком лијечењу због коронавируса 125 обољелих.

Ђајић је рекао да преко 60% од укупног броја хоспитализованих на УКЦ РС има тешку клиничку слику, али да се здравствено особље бори како би пружило помоћ свима којима је потребна.

“Ми смо стручно, кадровски, опремом и простором опремљени и наши пацијенти имају све што имају и пацијенти у болницама најразвијенијих држава”, нагласио је Ђајић.

Он је још једном апеловао на грађане да се придржавају свих мјера, јер, како је рекао, за коронавирус не постоји лијек.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић је истакао да је већина заражених средње животне доби.

Како је рекао , неопходно је придржавати се свих мјера заштите, држања дистанце, одржавања личне хигијене, те редовне дезинфекције површина.

Зељковић је рекао да ће извршити евалуацију свих мјера, те да ће се наредне доносити на нивоу локалних заједница, односно у складу са ситуацијом у њима.