Осамдесет хиљада доза кинеске вакцине Синофарм испоручено је јучер у складиште предузећа „Крајина груп“ у Бањалуци. Ријеч је о првом контингенту од 160 хиљада доза наручених из Кине. Упоредо са доласком нових доза вакцина теку припреме за трећу фазу вакцинације у Републици Српској (РС), која би требала почети до краја овог мјесеца.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

“Ми управо прикупљамо спискове од институција које су биле задужене и допуне спискова које смо добили раније и на тај начин можемо формирати онај број вакцина које су нам потребне за почетак треће фазе. Очекујемо у току овог мјесеца да имамо већ прве вакцинисане особе из 3. фазе, паралелно са другом фазом”.

Трећа фаза подразумијева имунизацију просвјетних радника, полицијских службеника, социјалних, инспекцијских и других радника који остварују већи број социјалних контаката у свакодневном послу.

ДРАГАН ГЊАТИЋ, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС

“Знам да је велико интересовање и да смо чекали да дођемо што прије на ред да заштитимо своје здравље и здравље свих око нас, прије свега наших ученика и оних који долазе у школе. Вакцинација мора бити добровољна и здравствено безбједна за све раднике”.

АНИЦА ЈОНДИЋ, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС

“Колико је овај позив био значајан и потребан говори и чињеница да је од марта 2020. године, од проглашења пандемије на овим просторима, хиљаду 118 припадника МУП-а РС било инфицирано коронавирусом”.

У трећој фази ће бити и медијски радници. У Удружењу новинара РС наводе да је већ први дан пријављено око стотину колега.

БРАНИМИР ЂУРИЧИЋ, предсједник Скупштине Удружења новинара РС

“Право на вакцинацију имају новинари, сниматељи и фоторепортери. То су оне колеге које одлазе на терен. Тако смо одредили у овој приоритетној групи, тачније то је била препорука Института за јевно здравство. Када видимо колико нас је и за које смо се вакцине опредијелили, могуће је да ће бити проширен списак и на остале медијске раднике”.

Из Удружења наводе да се заинтересовани могу пријавити на е-маил адресу Удружења новинара, и да ће се након што почне имунизација медијски радници моћи опредијелити између три вакцине: Синофарм, Спутњик Ве и Астразенека.