У Републици Српској ће у наредних седам дана бити обустављен рад угоститељких објеката, трговачких центара, фризерских и козметичких салона, базена, фитнес центара, те скијалишта, а с циљем спречавања ширења коронавируса. Такође, обуставља се настава у школама и на факултетима, одлука је Републичког штаба за ванредне ситуације.

Наредне седмице биће забрањен и рад установама културе – позориштима, биоскопима, музејима, галеријама и слично.

Угоститељским објектима биће дозвољена шалтерска продаја у периоду од 6.00 до 21.00 час, навела је министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић.

Она је навела да је циљ мјера спријечити окупљање више људи на једном мјесту, те је апеловала је на грађане да се сви придржавају препоручених епидемиолошких мјера.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић је навела да се због погоршане епидемиолошке ситуације, сви ученици од сутра прелазе на онлајн наставу у наредних седам дана.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је епидемиолошку ситацију у Републици Српској потребно схватити на сви новима власти и да се поштују све мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације, јер се, према његовим ријечима, само тако може прекинути експанзија ширења заразе коронавируса.

“Само тим начином можемо покушати прекинути експанзију ширења заразе која угрожава животе, заштитити задравље и спријечити притсак на здравствени сектор”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да се медицински радници већ годину дана суочавају са овим проблемом и да су заморени, а да ширење епидемије представља озбиљан проблем.

“Мој апел је да се поштују мјере и да са досљеднијим поштивањем мјера покушамо да видимо шта ће бити за седам дана. Ако будемо успјешни у томе, то ћемо вратити на претходно стање, ако не продужићемо”, рекао је Додик.