У првом кварталу ове године у наплати јавних прихода Републике Српске укупно је прикупљено 684,2 милиона КМ, што је за 85,1 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду претходне године, Пореске управе Републике Српске.

“Резултати у наплати јавних прихода Републике Српске у првом кварталу ове године показују да је ситуација стабилна упркос кризи коју је изазвала пандемија вируса корона, захваљујући редовним активностима Пореске управе на контроли и наплати јавних прихода, те мјерама Владе Републике Српске за ублажавање посљедица изазваних пандемијом”, наводи се у саопштењу.

У марту ове године наплата јавних прихода износила је 272,9 милиона КМ, што је за 63,3 милиона КМ или 30 одсто више него у истом мјесецу лани.

У саопштењу се подсјећа да је у у другој половини марта прошле године забиљежено знатно смањење прихода искључиво усљед свеопште ситуације у вези са вирусом корона и мјера Републичког кризног штаба који је забранио и ограничио рад одређених дјелатности.

Наплата доприноса је износила је 418,5 милиона КМ, што је за 36,1 милиона КМ или девет одсто више него у истом периоду прошле године, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 114,7 милиона КМ, што је повећање наплате за 15,9 милиона КМ или 16 одсто.

Наплата директних пореза је износила 151 милион КМ, што је за 33,7 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Знатан раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 55,4 милиона КМ, што је за 8,1 милиона КМ или 17 одсто више него у прва три мјесеца прошле године.

Код пореза на доходак, највећи раст наплате остварен је код пореза на остали доходак, чија је наплата чак четири пута већа у односу на исти мјесец претходне године.

Порез на добит је наплаћен у износу од 88,9 милиона КМ, што је за 24,4 милиона КМ или 38 одсто више него у упоредном периоду.

Таксе и накнаде су наплаћене у износу од 67,1 милиона КМ или шест одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 16,1 милиона КМ или 16 одсто више у односу на први квартал претходне године.

Повећана је и наплата по основу концесионих накнада.

Пореска управа Републике Српске изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.