За данас најављени штрајк рудара Рудника „Крека“ Тузла неће бити одржан, јер им је у петак исплаћена плата. Најављени протести рудара седам рудника за Први мај.

Из Самосталног синдиката радника рудника Федерације за Први мај најављују протестни скуп у Сарајеву. Након протестне шетње с транспарентима, рудари седам рудника у оквиру концерна Електропривреде намјеравају да протестују испред зграде Федералне Владе.

У првој половини маја услиједиће и генерални штрајк уколико не буду испоштовани ранији договори о реструктурирању и будућем раду рудника.

ЗУХДИЈА ТОКИЋ, предсједник Синдиката рудара рудника Крека

“Као и сваки мјесец, успјели смо да најавом штрајка обезбиједимо исплату плате, која је исплаћена у касним сатима у петак. Проблеми су остали и ако се озбиљније не приђе рјешавању стања, доћи ћемо у ситуацију да ће комплетан енергетски сектор бити у проблему”, каже Токић.

“Ми ћемо Првог маја у протестном маршу упозорити Владу ФБиХ и Електропривреду да овако не могу с рударима, рекао је Токић и додао како више не могу шутити.

Рудари траже нове инвестиције, конкретно у руднику Крека, изостала је инвестиција од 158 милиона КМ:

У Креки рудари немају с чиме радити. Без помоћи ЈП Електропривреда БиХ не можемо исплатити плату. Ми нећемо садаку, јер рудари хоће и могу радити”, поручује Токић.

Рудари су свјесни да је потребна реорганизација,али и да је потребно водити рачуна о систематизацији радних мјеста.