У току је пауза на састанку представника рудара и Електропривреде БиХ на коме покушава доћи до рјешења статуса запослених у рудницима и евентуалном прекиду генералног штрајка. Састанку присуствује и ресорни министар Нермин Џиндић.

Није још ништа договорено. Надамо се да ћемо у току дана доћи до рјешења које ће помоћи у превазилажењу актуелних проблема. Наши ставови су исти, у оваквим условима немамо сигурносне услове за рад, желимо да ЕП нађе начин да се деблокирају рачуни ова два рудника, казао је за БХРТ Синан Хусић, предсједник Синдиката рудара ФБиХ.

Захтјеви синдиката имају пет тачака. Размотрили смо их и направили 10 закључака. Два су спорна и треба нам времена да видим може ли Пореска упава направири неке устиупке да се рачуни деблокрају. Друга фаза састанка почиње у 13, казао је министар Џиндић.

Ако договор не буде постигнут, сутра су могући протести пред зградом Владе Федерације БиХ.

Рудари траже деблокаду рачуна рудника у Порезној управи Федерације БиХ, исплату плата са доприносима и пензинисање једног броја радника који су испунили услове за одлазак у пензију.

Подсјећамо, рудари у зеничком и руднику Бреза у петак су ступили у генерални штрајк, прекинувши штрајк глађу.

Рудари преосталих пет предузећа из концерна Јавно предузеће Електропривреда Босне и Херцеговине, у знак солидарности с рударима из Зенице и Брезе, такође су у петак одржали једносатни штрајк упозорења.

Подсјећамо, блокада рачуна онемогућава исплату плата и накнада запосленим, а ни 36 зеничких рудара који су пензионисани у току прошле године, још нису остварили право на пензију.

У зеничком предузећу 5. фебруара није исплаћена накнада за топли оброк, а у брезанском 10. фебруара плаћа за јануар. Зенички би рудари плаћу за јануар требали добити 15. фебруара.

Ако се до тада ништа не ријеши и не деблокирају рачуни ова рудника, брезански и зенички рудари најављују да ће сутра, 15. фебруара у 12 сати одржати протест пред зградом Владе Федрације БиХ у Сарајеву.

ПУФБиХ је 8. јануара ове године блокирала зенички рудник због дијела дуга за доприносе на плаће у износу од око 4,9 милиона, а брезански на око 4,5 милиона КМ, али су дугови оба предузећа по том основу далеко већи.