Ауторска права новинара се не штите на начин како је то предвиђено законским оквиром Босне и Херцеговине и међународним стандардима, прије свега Вијећа Европе и Европске уније, казала је данас у Сарајеву генерална тајница Удружења БХ новинари Борка Рудић током конференције ”Заштита ауторских права новинара/ки и других медијских дјелатника у БиХ”.

Истакла је да се ауторска права штите директивом ЕУ о заштити ауторских права која је објављења прије двије године, а која говори да је доба интернета доба у којем се ауторска права морају штити на другачији и ефикаснији начин који ће осигурати да новинари и њихова ауторска дјела буду заштићена.

Као један од закључака те конференције, Рудић је рекла да постоји потреба унапређења законских директива, што значи да се новинари и медији морају увести у постојећа два закона о заштити ауторских и сродних права у БиХ.

”У тим законима се спомињу аутори начелно, али под тај појам се могу ставити и новинари и медији”, истакла је Рудић.

Такођер је нагласила и потребу јачања капацитета медијских организација и удружења у заштити ауторских права те истакла да то требају бити професионалне организације које ће дјеловањем штитити права новинара.

Професор на Правном факултету Универзитета у Травнику Харис Хасић истакао је да је БиХ још 2010. године усвојила Закон о ауторским и сродним правима те да је био усуглашен са свим значајнијим међународним конвенцијама, као и директивама Европске уније до тада.

Сматра да проблем представља примјена тог закона и механизама, због чега највеће проблеме сносе новинари, јер систем очекује да су ти они који ће се највише борити за заштиту тих права.

”Новинари требају тражити заштиту када им неко повриједи ауторско право тако што ће покренути тужбу. Док новинари не почну схватати озбиљно своја права, нећемо имати бољу ситуацију”- истакао је професор Хасић.

Такођер је казао да Тужилаштво БиХ, које је надлежно за процесуирање кривичних дијела Кривичног закона БиХ, неозбиљно схвата повреду ауторских права. Додао је да и тржишни инспектори не врше своју дужност у капацитету у којем би требали.

Удружење БХ новинари је у сарадњи са партнерима Хаjат ТВ, Дневним листом и Српскацафе-ом уз подршку Програма за оснаживање независних медија (ИМЕП пројекат) у јуну 2019. покренуло сет активности са циљем ефикасније заштите ауторских права новинара и медија кроз унапређење законског окружења и професионалних капацитета медијске заједнице у Босни и Херцеговини и у складу са ЕУ Директивом о ауторским правима из марта 2019.

БХ новинари су такођер припремили и анализу о ауторским правима новинара, која садржи систематичан преглед препорука, декларација, правилника и законских норми, али која и указује на све недостатке и ограничења тренутно постављених норматива, што представља полазну тачку за креирање препорука за унапређење те области.