Свечана додјела награда ауторицама чији су драмски текстови оцијењени најбољима на натјечају Хрватског народног казалишта (ХНК) Мостар за најбољи необјављени драмски текст на хрватском језику за младе ауторе до 35 година, одржана је јуче у Мостару, а лауреаткињом натјечаја проглашена је загребачка списатељица Ружица Ашчић.

ХНК Мостар према њеној драми ”Зид” поставит ће представу која ће се наћи на репертоару мостарског казалишта у сљедећој казалишној сезони.

”Иако је писање за мене интроспективна потрага, много ми значе овакве награде јер су оне критичка потврда мог рада. Сретна сам што је моја драма позитивно евалуирана и што ће ликови из ње заживјети на казалишним даскама у Мостару”, изјавила је Ашчић.

Осим ове младе списатељице ХНК Мостар наградио је још двије драме, и то ”Високе фреквенције” ауторице Матеје Поседи из Неделишћа, и ”Закопана чуда” Монике Херцег из Загреба, приопћено је из ХНК.

dodjela nagrada HNK Mostar
Foto: HNK Mostar

”Натјечаји су драмским писцима изразито важни, али овакви имају посебан значај јер дају прилику да се драма оствари на сцени, а то је управо и њезина сврха”, навела је Матеја Поседи.

Равнатељ ХНК Мостар Иван Вукоја награђеним ауторицама честитао је на освојеним наградама и поручио како ће њихови текстови бити објављени и у формату е-књиге.

”Свјесни смо одговорности коју имамо према хрватском језику и култури, стога смо у оквиру ХНК Мостар покренули и радионицу писања драмског текста, као и радионицу писања филмског сценарија, а које похађају млади и још неафирмирани драмски писци. Као национална казалишна кућа посебну позорност посвећујемо хрватским казалишним ауторима, како класицима тако и сувременим драмским писцима”, казао је Вукоја.

На натјечај је пристигло важећих 30 драмских текстова, а главна сврха натјечаја била потицање драмског стваралаштва, прије свега међу младим ауторима.

Одлуку о најбољим текстовима донијело је повјеренство у саставу Иван Вукоја, Драган Комадина, Роберт Пехар, Јелена Кордић Курет и Анита Миличевић, а ХНК Мостар овај јавни позив расписао је у сурадњи са Средишњим државним уредом за Хрвате изван Републике Хрватске.