Више од 600 особа позитивно тестираних на корона вирус напустило је посљедњих дана болнице у Румунији, искористивши законодавни вакуум, док је земља данас забринута због рекордног повећања броја новозаражених.

Укупно “624 пацијента су затражила да се врате кући” и они сада могу да пренесу болест, док власти више немају начина да их приморају на изолацију, изјавио је синоћ министар здравља Нелу Татару.

Разлог за ову ситуацију је одлука Уставног суда према којој се хоспитализацијом и изолацијом асимптоматичних или особа са благим симптомима корона вируса крше “основна права” и да се те мјере не могу наметнути владином уредбом.

На основу те пресуде која је ступила на снагу у петак, више од пола од 50.000 особа у карантину су код куће након повратка из земаља које се сматрају ризичним подручјима, напустило је своје домове упркос препорукама љекара, рекао је Татару.

Румунска влада је зато усвојила нов нацрт закона којим се прецизирају услови за хоспитализацију и карантин обољелих и асимптоматичних особа. Тај приједлог ће вечерас бити поднијет посланицима на гласање.

Опозиција, која критикује владино управљање пандемијом, уложила је низ амандмана попут обавезне сагласности обољелог на сваку мјеру која му је израчена, а омогућено је и обраћање правосуђу.

Након убрзаног ширења епидемије у Румунији, девет земаља, укључујуц́и Аустрију, Финску, Велику Британију и Словенију, увело је рестрикције за румунске држављане, укључујући карантин од 14 дана.

У Румунији је дошло до повећања броја заражених, а данас их је 614 што је највећи број на дневном нивоу од почетка епидемије. Румунија, која има 19,5 милиона становника, до данас је регистровала 30.789 заражених и 1.834 умрла од којих је 18 у последња 24 часа.