Начелник дрварске општине Душица Рунић рекла је да је на данашњем састанку у Сарајеву са ресорним федералним министром донесен закључак о хитном упућивању ургенције Италији да у ту државу буде враћен текстилни отпад који је депонован у Дрвар и Босанско Грахово.

”На данашњем састанку са министром туризма и екологије Федерације БиХ Едитом Ђапо покушавали смо наћи легалан начин за то да нелегалан отпад буде одвезен из општина Дрвар и Босанско Грахово. Желимо и да сазнамо како је отпад из Италије стигао у наше општине. Чекаћемо одговоре у року од 10 дана”, навела је Рунићева.

Она је апеловала да се све надлежне институције укључе у рјешавање проблематике сумњивог отпада из Италије.

Рунићева је додала да је добро то што је заустављен даљи увоз отпада из Италије.

Ђапо раније је рекла да ће текстилни отпад који је предузеће ”Кром рециклажа” из Дрвара депоновало бити враћен у Италију, одакле је и увезен.

Она је навела да је Министарство екологије и туризма ФБиХ поништило увозну дозволу предузећу ”Кром рециклажа” из Дрвара, те да је ангажована Федерална управа за инспекцијске послове да пронађе све локације на које је отпад депонован.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ Срни је речено да је предузеће ”Кром рециклажа” из Дрвара, које је увезло укупно 294.574 килограма отпада у вриједности од 16.125 КМ, реализовало у јуну 14 увозних декларација оцарињених на Царинској испостави Градишка из чега је видљиво да је тај отпад оцарињен.

Општинско вијеће Дрвара донијело је на сједници 6. јула закључке, међу којима је и тај да се у истрагу у вези са цјелокупним процесом у вези са допремањем отпада укључи Агенција за истраге и заштиту БиХ.