Русија је данас затражила од Словачке да јој врати дозе вакцине против корона вируса “Спутњик В” због вишеструког кршења уговора.

На званичном Твитер налогу вакцине “Спутњик В” наводи се да је словачка агенција за лијекове, “кршећи постојећи уговор и у чину саботаже” тестирала тај производ у лабораторији која није део званичне мреже лабораторија ЕУ за контролу лијекова.

Наведено је и да је словачки Државни институт за контролу лијекова “покренуо кампању дезинформација” против вакцине “Спутњик В” и да “планира додатне провокације”.

Словачка агенција је навела да званична мрежа лабораторија ЕУ тестира једино вакцине регистроване у Унији, што са руском вакцином није случај.

Додала је да не зна детаље словачко-руског уговора јер је класификован као повјерљив.

Неколико сати прије него што је Русија затражила од Словачке да врати вакцине, словачки Институт је навео да од произвођача руске вакцине није добио довољно информација да би могао да процијени користи и ризике од њене употребе.

Институт је навео да је од Русије добио око 80 одсто тражених података и додао да се вакцина испоручена Словачкој разликује од “Спутњик В” вакцине, о којој су подаци објављени у стручном часопису Ленсет (Ланцет) и чија је ефикасност процијењена на 91 одсто.

Руска вакцина “Спутњик В” још није одобрена за употребу у ЕУ, али је Европска агенција за лијекове (ЕМА) почела њено процјењивање у марту.

Словачки Институт је навео и да се вакцина коју процењује ЕМА разликује од оне која је послата Словачкој.

Русија је те тврдње одбацила као “лажне вијести”.

“Све дозе вакцине ‘Спутњик В’ истог су квалитета и пролазе кроз ригорозну контролу на Институту Гамалеја. Квалитет вакцине ‘Спутњик В’ потврдиле су регулаторне агенције 59 земаља”, наводи се.

Влада Словачке је недавно пала након што је доскорашњи премијер Игор Матович склопио са Русијом тајни споразум о куповини два милиона доза вакцине “Спутњик В”, упркос противљењу коалиционих партнера његове странке.

Матович, замјеник премијера и министар финансија у новој влади, дочекао је авион са првих 200.000 доза руске вакцине 1. марта.

Он је данас у Москви разговарао с руским званичницима о даљој испоруци вакцина.