Русија је инсистирала у уторак како има право да ограничи кретање страним морнаричким бродовима код Крима, одбацујући украјинске притужбе и западне критике.

Украјина је прошле седмице протестирала због руског потеза на затварању широких регија Црног мора у близини Крима за стране морнаричке бродове и државна пловила до новембра. САД су такођер изразиле забринутост у понедјељак када је портпарол Стате Департмента Нед Прице изјавио да “то представља још једну неиспровоцирану ескалацију у актуелној кампањи Москве да подрива и дестабилизира Украјину”.

Прице је казао да је тај потез “посебно узнемирујући у јеку поузданих извјештаја о руском гомилању војника на окупираном Криму и у околини украјинских граница”.

Европска унија такођер је изразила забринутост гомилањем трупа и рестрикцијама пловидбе.

Замјеник руског министра вањских послова Сергеј Рјабков узвратио је да су рестрикције страним морнаричким беродовима у складу с међународним споразумима, тврдећи да је уобичајена пракса лимитирати регије у којима се одржавају војне вјежбе. Он је истакнуо у изјавама које су пренијеле руске новинске агенције да ограничења неће утицати на комерцијалну пловидбу.

Русија је, у посебном потезу, објавила рестрикције на летове у близини Крима које стиупају на снагу данас.

Руска војска одржава големе маневре у Црном мору у овој седмници.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да су таква затварања зрачног простора уобичајена међународна пракса, преноси АП.