Руско министарство вањских послова планира отворити генерални конзулат у Вухану, пријестоници кинеске покрајине Хубеи, изјавио је у сриједу руски амбасадор у Пекингу Андреј Денисов.

-Град Wухан познат нам је већ дуго времена. Прије Wухана, град се звао Ханкоу. Наша земља била је присутна у Ханкоу крајем 19. стољећа, ту смо имали генерални конзулат – изјавио је амбасадор на онлине брифингу.

-Сада је руско министарство вањских послова одлучило да поново отвори генерални конзулат у Вухану. Надамо се да ћемо, када нам буџет то допусти, обновити наше присуство у Вухану. Веома сам задовољан што примјећујем да се живот у покрајини Хубеи и у граду Wухану враћа у нормалу – наводи новинска агенција ТАС изјаву Денисова.

Москва и Пекинг договорили су се у септембру 2015. да отворе генералне конзулате у руским градовима Владивостоку и Казану и у кинеским градовима Харбину и Wухану. Русија има конзуларни одјел у амбасади у Пекингу, као и генералне конзулате у Гуангзхоу, Харбину, Шангају, Шенијангу и Хонг Конгу.

Крајем децембра 2019. године кинески званичници обавијестили су Свјетску здравствену организацију о избијању коронавируса у граду Wухану у централној Кини. Отада су случајеви коронавируса пријављени у другим земљама.