Предсједавајући комисије за истрагу уплитања других земаља у унутрашња питања Русије при руској Државној думи Василиј Пискарјов, предложио је предсједавајућем њемачког Бундестага Волфгангу Шојблеу оснивање радне групе за надгледање истраге о наводном тровању руског опозиционара Алексеја Навалног.

У писму које је Пискарјов послао Шојблеу посланици су предложили да радну групу или комисију чине руски и њемачки посланици.

“Предлажемо оснивање заједничке комисије или радне групе састављене од посланика руске Државне думе и Бундестага, како би се спровео парламентарни надзор истраге у вези са инцидентом”, истиче се у писму у које је ТАСС имао увид.

Руски посланици тврде да се “чини да је унапријед испланирана кампања о наводном намјерном тровању Навалног, коју спроводе западни медији и одређени број њемачких политичара”.

Они су изразили наду да ће њемачки посланици уложити неопходан труд да убиједе Владу Њемачке да спроведе независну истрагу и да се укључи у сарадњу са Русијом.

“Жалимо због тога што чврст оквир наших билатералних односа, који је изградило неколико генерација руских и њемачких политичара, уништавају празне оптужбе и ултиматуми против Русије, укључујући и ону у вези са хоспитализовањем Алексеја Навалног”, наглашено је у писму.

Комисија је подсјетила да су руски посланици одржавали билатералне састанке са њемачким колегама на међународним догађајима, као и то да су и агенције за спровођење закона двије земље сарађивале.

Чланови руске Државне думе поручили су да су спремни за даље развијање сарадње, те да позивају колеге у Берлину да се укључе у заједничку потрагу за, како су навели, разумним рјешењима која ће омогућити да се одржи постојећи оквир сарадње и да се настави развијање политичких, економских и културолошких веза народа Русије и Њемачке.