Русија је данас прогласила двојицу бугарских дипломата “персонама нон грата” и наредила им да напусте земљу, а то је одговор на бугарско протјеривање двојице руских дипломата осумничених за шпијунажу у прошлом мјесецу.

Ова акција услиједила је након одлука Русије да протјера дипломате из Сједињених Америчких Држава, Чешке Републике и Пољске, у налету протјеривања у протеклих пет дана у знак одмазде за протјеривање властитих дипломата.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков данас је изјавио да Русија није та коју треба кривити за раст напетости, и додао је да се стране земље требају суздржати од “антируске психозе”.

Бугарска је протјерала двојицу руских дипломата у марту након што су тужиоци оптужили шест особа, међу којима садашње и бивше обавјештајне службенике, због шпијунирања за Русију.

Руско министарство вањских послова идентификовало је два службеника у бугарској амбасади у Москви и наредило им да напусте руску територију у року од 72 сата.

Бугарско министарство вањских послова потврдило је да су његови дипломати проглашени непожељним особама и да је та акција директан одговор на протјеривање руских дипломата у марту.