Русија је у понедјељак протјерала талијанског дипломата и позвала талијанског велепосланика у своје министарство вањских послова због, како је рекла, неоснованог потеза Рима да протјера двоје руских дипломата прошлог мјесеца.

Протјеривање само једног дипломата – замјеника талијанског поморског аташеа – може наговијестити жељу Москве да не узврати агресивну освету нацији с којом је Русија традиционално имала топлије везе него са многим другим западним земљама.

Талијанско министарство вањских послова наводи да је руски потез неутемељен и неправедан, јавља Реутерс.

Талијанска полиција приопћила је у ожујку да је спријечила талијанског капетана морнарице да преда тајне документе руском војном дужноснику у замјену за новац.

Инцидент је посљедњи у низу шпијунских оптужби посљедњих мјесеци против Руса у еуропским земљама.

Неколико земаља бившег совјетског блока објавило је овог мјесеца да протјерује руске дипломате, што је навело Москву на одмазду.

Највећи дипломатски спор Москве тренутно је са Чешком, која је протјерала 18 руских дипломата и наредила Русији да уклони већину свог преосталог дипломатског особља из Прага.

Праг оптужује руску обавјештајну службу да стоји иза смртоносне експлозије у складишту оружја 2014. Москва је оптужбе одбацила као апсурдне.