Руска вакцина Спутник V 92 посто је ефикасна у заштити људи од ЦОВИД-19, судећи по прелазним пробним резултатима, саопћио је у сриједу суверени руски инвестициони фонд, док Москва жури да одржи корак у утрци са западним фармацеутским фирмама за производњу вакцине.

Иницијални резултати тек су други који ће бити објављени у посљедњој фази тестирања на људима, у глобалном напору да се произведе вакцина која би могла зауставити пандемију у којој је преминуло више од 1,2 милиона људи и која је разорила свјетску економију.

Русија је регистровала своју вакцину против ЦОВИД-19 за јавну упоребу у аугусту, као прва земља која је то учинила, иако је одобрење услиједило прије почетка тестирања великог обима у септембру.

Показало се, на основу података, да имамо веома ефикасну вакцину – изјавио је директор фонда РДИФ Кирил Димитријев, додајући да је то врста вијести о којој ће истраживачи једнога дана разговарати са својим унуцима.

Прелазни резултати засновани су на подацима добијеним од првих 16.000 учесника у тестирању који су примили обје дозе вакцине, саопћио је Руски фонд за директна улагања (РДИФ), који финансира развој вакцине и задужен је за њен маркетинг широм свијета.

Прелазне анализе су обављене након што је код 20 учесника у тестирању развијен ЦОВИД-19 и истражено је колико их је примило стварну вакцину а колико плацебо.

То је знатно нижа бројка од 94 заражене особе током тестирања вакцине које су обавили њени прпоизвођачи Пфизер Инц и БиоНТецх. Како би потврдио стопу ефикасности, Пфизер је саиопћио да ће наставити са својим пробама док не тестира 164 особе с ЦОВИД-19.

Руске пробе наставит ће се за још шест мјесеци, наводи РДИФ у саопћењу, а подаци с проба бит ће објављени у водећем мђународном медицинском журналу након разматрања, преноси Реутерс.