Од 25. јануара 2021. године привремено се забрањује увоз крушака из Босне и Херцеговине, тачније Републике Српске, објављено је на веб страници Федералне службе за ветеринарство и фитосанитарни надзор Русије – Rosselkhonadzor.

Даље се наводи да су током преговора 21.12.2020. године руски званичници обавијестили представнике БиХ да током контрола забиљежена “системска идентификација” крушака заражених смеђом трулежи (Monilla fructicola) које се у Русију увозе из Републике Српске.

Тада је бх. страна обавијештена да ће у случају поновлхених кршења правила увоза, руска страна бити присиљена увести рестриктивне мјере.

“Међутим, током фитосанитарне контроле пошиљки крушака из ентитета РС поново су идентифицирана три случаја контаминације смеђом трулежи, карантински штетним организмом”, наводи се у објави.

Имајући у виду наведене околности, а у циљу очувања фитосанитарне сигурности и спречавања уноса овог опасног карантинског штетног организма, Rosselkhonadzor је сматрао потребним увести привремену забрану увоза.

“Пошиљке крушака отпремљене из РС до 25.01.2021. подлијежу увозу само на основу резултата лабораторијских испитивања на çијели низ карантинcки штетних организама типичних за ове призводе”, каже се у објави Rosselkhonadzor.