Вијест да је прву вакцину против коронавируса регистровала Русија у жижи је јавности у свијету, али и Босни и Херцеговини. Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Република Српска понудила аванс да би руска вакцина против коронавируса била осигурана на вријеме. Провјерили смо шта о овој вакцини мисле институције у БиХ, али и грађани.

И овај пут грађани Сарајева и Бањалуке били су подијељеног мишљења о томе да ли вјерују руској вакцини и да ли би је примили. Институције у Босни и Херцеговини и даље без јасног става.

У Агенцији за лијекове БиХ наводе како ову вакцину могу интервентно тражити ентитетска министарства здравља, након чега би агенција извршила обавезне провјере. У Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине наводе ће наша земља имати једнак приступ набавци вакцина, а то значи 20 одсто вакцина у односу на број становника.

Федерација БиХ слиједиће политику Европске уније и став свјетских здравствених стручњака.

И Републике Српска ће у оквиру европског механизма набавке медицинских средстава вршити набавку вакцина, у складу са својим потребама. Управо руска вакцина једна је од могућих опција.

Како су саопштиле руске власти, прве количине вакцине биће произведене и спремне за употребу за двије седмице, док ће вакцинација бити на добровољној бази.