Нису забиљежени озбиљнији нежељени ефекти приликом примјене “Спутњика пет”, прве руске вакцине против вируса корона, истиче званичник руске државне агенције за фитосанитарни наџор Александар Горелов.

“Забиљежне су само локалне реакције на вакцину, а озбиљнијих нежељених ефеката нема”, прецизира Горелов.

У случају да се код учесника у испитивању вакцине региструје неко обољење или озбиљнији нежељени ефекти онда би била спроведена истрага, јер се регистрација свих препарата врши строго у складу са међународним протоколима.

Руска објава услиједила дан након што је компанија “Џонсон и Џонсон” саопштила да је принуђена да привремено обустави испитивање своје експерименталне вакцине против вируса корона након што се један добровољац разболио.

Вакцина “Спутњик пет”, коју производи Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију “Гамалеја”, 11. августа добила је потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету, наводи “Спутњик”.

Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине, у којима учествује 40.000 добровољаца.Очекује се да ће први резултати тих испитивања бити објављени у овом или сљедећем мјесецу.