Најмање три цивила су погинула, а седам је повријеђено у ваздушном нападу руских снага, савезника режима сиријског предсједника Башара ал-Асада, на Зону деескалације сукоба Идлиб.

Према информацијама сиријске опозиције, руски ратни авиони бомбардовали су насељена подручја која се налазе унутар Зоне деескалације сукоба у Идлибу.

Из локалне цивилне заштите “Бијеле кациге” су рекли да је у ваздушном нападу на мјесто Бинис погинуло најмање троје, а рањено седам цивила.

Идлиб је највећа енклава под контролом сиријске опозиције која је под опсадом снага оданих режиму Башара ал-Асада и његових савезника. Тренутно се у Идлибу налази близу четири милиона становника, што локалног, што избјеглих из других регија. Истовремено, Идлиб је једна од најчешћих мета напада.

Уз посредство Турске, Русије и Ирана, током мајских преговора 2017. године, у Астани је Идлиб проглашен зоном деескалације, баш као и регије Хомс, Источна Гута и Дера-Кунејтра. Асадове режимске снаге су искористиле успостављено примирје и уз подршку руских ваздушних снага заузеле све три регије, док је Идлиб остао под контролом опозиције. Стотине хиљада цивила из тих регија су избјегле у Идлиб и то у регије на самој сиријско-турској граници.

У Сочију је 17. септембра 2018. постигнут додатни договор о прекиду сукоба и успостави демилитаризоване зоне у Идлибу. Сходно договору, опозиционе снаге су наредног мјесеца повукле тешко наоружање из Идлиба.

Режимске снаге су у мају 2019. покренуле копнену операцију у намјери да заузму и преостала подручја.

У нападима режимских и савезничких снага изведеним на Идлиб од 17. септембра 2018. погинуло је више од 2.000 цивила. Од јануара 2019. према сиријско-турској граници избјегло је око два милиона људи.