Канада је своје здравствене раднике изложила ризику да себе и чланове породице заразе вирусом корона јер није научила лекцију из епидемије тешког акутног респираторног синдрома САРС 2003. године, навео је у изјештају виши савјетник у двогодишњој комисији за САРС Марио Посами.

У извјештају под називом “Вријеме страха: како је Канада изневјерила наше здравствене раднике и лоше управљала Цовидом-19” наводи се да је 16 здравствених радника преминуло од посљедица заражености вирусом корона, иако је тај број у званичним извјештајима 12, објавила је Канедијан прес.

Посами је указао на бројне недостатке Канадске агенције за јавно здравље, која је основана ради реакције на инфективне болести након савјета комисије која истражује како је САРС, од којег је преминуло 44 људи, стигао у Канаду и проширио се – највише у Онтарију.

Посами је навео примјер Кине и Тајвана које су, за разлику од Канаде, упозоравале на САРС, који овај стручњак сматра “пробом за Цовид-19”.

“Свједоци смо систематског неуспјеха, који се могао избјећи, да се научи из епидемије САРС-а 2003. године. То је неуспјех да се адекватно припреми и хитно реагује на начин који је пропорционалан најозбиљнијој ванредној ситуацији у јавном здравству”, истакао је Посами.

Посами је нагласио да се током пандемије игнорисало здравље радника, од оних који раде у домовима за дуготрајну његу, преко техничара респираторне терапије до медицинских техничара и љекара.