Савјет ЕУ је данас усвојио препоруке о постепеном отварању граница ЕУ за држављане 14 земаља од 1. јула, а Босне и Херцеговине нема на списку.

На списку су Србија, Црна Гора, Алжир, Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Јужна Кореја, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Тајланд, Тунис и Уругвај.

Критеријуме задовољава и Кина, али из те ће се земље моћи улазити у ЕУ ако Пекинг укине забрану за улазак грађана ЕУ.

Држављани Монака, Андоре, Сан Марина и Ватикана имају исти третман као држављани ЕУ.

Препоруке се темеље на процјенама епидемиолошке ситуације, што ће се чинити сваке двије недјеље, али у случају наглог погоршања ситуације у некој земљи може се примијенити поступак “брзог одлучивања”, наводи се у саопштењу Савјета ЕУ.

Главни критеријум је да број новозаражених на 100.000 становника у посљедњих 14 дана буде “близу или испод просјека ЕУ” на дан 15. јуна када је просјечан број новозаражених у ЕУ на 100.000 становника био 16.

Такође се тражи стабилан или опадајући тренд новозаражених.

Трећи критеријум односи се на укупан одговор сваке земље на епидемију, укључујући тестирање, праћење контаката и извјештавање, као и поузданост и доступност података у трећим земљама, а у обзир ће се узимати и информације које доставе делегације ЕУ из тих земаља.

Попис и критеријуми за улазак односе се на на путовања која нису нужна.

Препоруке нису правно обвезујуће, јер надлежност над управљањем граница искључиво припада државама чланицама.

Грађани држава чланица ЕУ, као и грађани трећих земаља који имају легално пребивалиште у ЕУ и чланови њихових породица и даље могу улазити у ЕУ из трећих земаља.

Рестрикције се не односе ни на одређене категорије особа, попут здравствених радника, радника у пограничним зонама и особа које раде на транспорту роба.