Босанскохерцеговачка дијаспора требала би бити један од кључних фактора и генератора будућег економског развоја земље, оцијјењено је данас на сједници Савјета за стране инвеститоре Федерације БиХ, којом је предсједавао федерални министар трговине Златан Вујановић.

Према подацима презентованим током сједнице, више од два милиона бх. грађана живи изван Босне и Херцеговине те иако су снажно заинтересирани за улагања у домовину, економски потенцијал дијаспоре остаје неискориштен због одређених структуралних и административних препрека, као и одсуства синхронизиране и проактивне политике од босанскохерцеговачких власти.

У том контексту, министар Вујановић је истакао како је Влада Федерације БиХ препознала важност дијаспоре и њеног економског потенцијала те да проактивно и континуирано ради на уклањању баријера за активније и директније учешће дијаспоре у економском развоју наше земље, саопћено је из Уреда Владе Федерације БиХ за односе с јавношћу.

Између осталог, нагласио је Вујановић, ради се на измјенама неколико важних фискалних закона који ће земљу учинити атрактивнијом за страна улагања, а упоредо с тим, подузимају се активности на креирању институционалних аранжмана и алата за боље увезивање и одржавање везе с дијаспором.

Вујановић је закључио да анимирање дијаспоре и ефикасније мобилизирање њеног економског потенцијала захтијева континуиран рад те много активнији приступ и конструктивније партнерство, чему ће се убудуће посветити много већа пажња како од Владе Федерације БиХ тако и од Савјета за стране инвеститоре Федерације БиХ.

На сједници Савјета, која је одржана у онлине формату, као гости су учестовали и предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић и помоћник министра за исељеништво у Министарству за људска права и избјеглице БиХ Кемо Сарач.