На првој сједници у новом сазиву, Савјет министара Босне и Херцеговине донио је Одлуку о привременом финансирању институција БиХ за период јануар-март 2020. године.

Ријеч је о износу од око 241 милион и 500 хиљада конвертибилних марака.

Савјет министара донио је и одлуку о издвајању додатних 14,5 милиона КМ Управи за индиректно опорезивање за изградњу граничног пријелаза Братунац-Љубовија.

“Када је у питању Гранични прелаз Свилај донесена је одлука да се задужује Управа за индиректно опорезивање да у оквиру одабраних средстава започне радове на изградњи Граничног прелаза Свилај – Доњи Свилај. То су средства која су раније обезбијеђана. Обавеза је да се у наредном периоду обезбиједи додатних седам милиона колико је потребно да би се завршио гранични прелаз Свилај – Доњи Свилај”, рекао је предсједавајући Зоран Тегелтија.

На сједници је усвојен и Приједлог закључка о именовању представника БиХ у међународним финансијским институцијама – Свјетској банци, Међународном монетарном фонду, Европској банци за обнову и развој (ЕБРД).

“Именовали смо представнике БиХ Свјетској банци, ЕБРД-у и Међународном монетарном фонду. Именовали смо гувернере и замјенике гувернера. Договорили смо се да гувернери буду предсједавајући и замјеници предсједавајућег. Вјекослав Беванда ће бити гувернер код ЕБРД, Бисера Турковић при Свјетској банци, а ја ћу бити гувернер када је у питању Међународнои монетарни фонд”, рекао је Тегелтија.

На сједници су за предсједавајућег и замјеника Одбора за унутрашњу политику именовани Сифет Поџић и Јосип Грубеша. Предсједавајући и замјеник Одбора за економију су Вјекослав Беванда и Сташа Кошарац.

Тегелтија је казао да је Савјет министара БиХ на данашњој сједници донио одлуку о закључивању уговора за финансирање изградње коридора Вц у вриједности од 140 милиона еура.

“Ријеч је о споразуму који потписује БиХ с Европском инвестиционом банком, а намијењен је изградњи коридора Вц, такозвани средњи дио у дионицама Поприкуша – Немила и Тарчин – Иван”, рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Додао је да је Нацрт буџета за наредну годину још увијек у изради која ће, како се нада, бити окончана до краја јануара.

Савјет министара БиХ донио је и одлуку да сједнице државне владе у наредном периоду буду отворене за јавност. “Наше је опредјељење да сједнице Савјета министара БиХ буду отворене за јавност. У овом тренутку немамо ни техничке ни процедуралне могућности, али смо донијели одлуку да то радимо. Задужили смо генерални секретаријат да најдуже у року од 60 дана понуди техничко рјешење и најбоље праксе везано за отворене сједнице како то изгледа у нашем региону и Европи. Мислим да ће отварање сједница за јавност од највеће користи бити грађанима и новинарима”, рекао је Тегелтија.