Савјет министара БиХ на ванредној телефонској сједници донио је Одлуку о прихвату хуманитарне помоћи Уједињених Арапских Емирата у прехрамбеним намирницама. Помоћ ће примити Друштво Црвеног крста/крижа БиХ, о чему ће Савјет министара БиХ донијети посебну одлуку.

Помоћ се састоји од 2.280 пакета у којима су прехрамбене намирнице, за угрожене категорије становништва у БиХ током мјесеца рамазана. Ради се о двије врсте пакета, и то 1.160 пакета у којима су брашно, шећер, макароне, пасуљ и 1.120 пакета у којима су рижа, уље, туњевина, млијеко у праху, со, пасуљ, сочиво и чај, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Помоћ ће бити распоређена према раније договореним принципима, и то 61,5 посто за Федерацију БиХ, 37,5 посто за Републику Српску и један посто за Брчко Дистрикт БиХ.

Финансијска средства потребна за реализацију ове одлуке биће осигурана из текуће резерве Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину у износу од 4.000 КМ.

Министарство безбједности ће извјештај о реализацији ове помоћи, који ће припремити Друштво Црвеног крста/крижа БиХ, доставити Савјету министара БиХ, наводи се у саопштењу.