Савјет министара данас је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина, саопштио је министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша.

Ревидирану стратегију, о којој је данас гласано у другом кругу, предложило је Министарство правде у Савјету министара.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Крајем 2015. истекао је рок од седам година, али нису били завршени сви најсложенији предмети ратних злочина на нивоу БиХ, због чега је Савјет министара у априлу 2017. године формирао радну групу која је у мају 2018. године доставила Приједлог ревидиране стратегије, која предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Према Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, који су према мишљењу правника мање сложени, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.