Стрпљење и јака воља су кључ за побједу над коронавирусом, поручила је 104-годишња Фаткуме Болквадзе која се успјешно опоравила од инфекције ЦОВИД-19.

Болквадзе је казала да је коронавирус преболовала у кући у родном селу Акхо код града Кеда, а тврди да су је на животу одржали вјера у Бога и добро опће здравствено стање организма.

“Осјећала сам исцрпљеност, умор, тешко сам се кретала и нисам имала апетит. Имала сам болове у грлу. Лијечила сам се у кући, а све сам то пребродила уз Божију помоћ“, казала је Болквадзе.

Она је позвала све људе у свијету да поведу рачуна о здравом начину живота и да се не боје вируса и болести.

“За побједу над болешћу вам је потребно да будете стрпљиви и имате јаку вољу“, поручила је Болквадзе.

Амбасадорица Републике Турске у Тбилисију Фатма Церен Јазган казала је да је сретна због оздрављења 104-годишње Болквадзе са којом је и разговарала телефонским видеопозивом.

“Колико је само та храбра стогодишњакиња протратила епидемија, ратова, револуција и смјена власти. То је велики отпор. Она је уствари један од симбола отпора ове регије и Кавказа“, казала је амбасадорица Yазган.

Истичући како је нана Болквадзе била свједок и Стаљинове диктатуре и свјетских ратова, Јазган је казала да је она примјер храбрости муслиманки у грузијској регији Ацара.

“Пандемија је изазвала велике проблеме у свијету, али крај је године и надам се да ћемо то ускоро оставити иза себе. Тетка Фаткуме је за мене свјетло наде за годину у коју ових дана улазимо“, казала је амбасадорица Јазган.

Амбасадорица је истакла како се људи требају придржавати превентивних мјера и како из приче о опоравку времешне Болквадзе не смију стећи погрешан утисак да зараза није опасна.