Бх. писац, публициста и сценариста Александар Хемон добитник је награде ”Џон Дос Пасос” за књижевност за 2020. годину. Ријеч је о главној књижевној награди коју сваке године додјељује Универзитет Лонгвуд из Фармвилеа у Вирџинији.

Хемон је познат по кратким причама и романима који истражују питања изгнанства, идентитета и дома кроз ликове извучене из властитог искуства с расељавањем. Његова дјела често се баве југословенским ратовима, родном Босном и Херцеговином или Чикагом, који је постао његов дом када је избио рат у његовој земљи и добио је статус политичког избјеглице у Сједињеним Америчким Државама.

Најпознатији Хемонови романи су ”Човјек без прошлости” и ”Пројект Лазарус”.

Заједно с Давидом Мичелом и Ланом Вашовски написао је сценариј за филм ”Матрикс 4”, који би требао бити објављен крајем 2021. године.

Награда ”Џон Дос Пасос” за књижевност најстарија је књижевна награда коју додјељују колеџ или универзитет у Виргинији. Додјељује се недовољно цијењеним писцима чији рад нуди продорне, оригиналне коментаре на америчке теме, експерименте с формом и обухвата читав низ људских искустава.

”Читати Хемона значи преживјети удар грома. Његово писање, било да је ријеч о фикцији или не, није само остало у мени, промијенило ме, изазвало ме да видим свијет изнова”, рекао је Брендон Хефнер, доцент енглеског језика у Лонгвуду и предсједавајући одбора за додјелу награде ”Дос Пасос”.

Хемон, тренутно професор креативног писања на Универзитету Принстон, изабран је у ужем избору шест финалиста које су номиновали чланови жирија за награду ”Дос Пасос”. Побједник добија хонорар и традиционално се на прољеће чита у кампусу Лонгвуда.