Новоизабрани амерички предсједник Џо Биден представио је кандидате за нови кабинет и рекао да је спреман супротставити се националним противницима и не одбијати савезнике.

“То је тим који ће нашу земљу и наше људе чувати на сигурном и то је тим који одражава чињеницу да се Америка вратила, спремна водити свијет, а не се повлачити из њега“, рекао је Бајден.

Имена неких од кључних кандидата већ су објављена раније. Међу њима су Антоиy Блинкен који је номинован за државног секретара, Алехандро Мајоркас који ће водити Ођел за националну сигурност, Линда Томас-Гринфилд као амбасадорица у Уједињеним нацијама, Аврил Хаинес за директорицу Националне обавјештајне службе и Џон Кери за специјалног предсједничког изасланика за климатска питања.

“Они утјеловљују моја темељна увјерења да је Америка најјача када ради са својим савезницима“, истакао је Бајден окружен својим кандидатима.

Блинкен је рекао да Сједињене Америчке Државе не могу саме ријешити свјетске проблеме.

“Морамо сарађивати ​​с другим земљама. Требамо њихову сарадњу. Потребно нам је њихово партнерство“, био је јасан државни секретар у Бајденовој администрацији.

Мајоркас, рођени Кубанац, који би могао постати први мигрант и Латиноамериканац на челу Ођела за националну сигурност, захвалио је Бајдену и изабраној потпредсједници Камали Харис на номинацији.

Рекао је да агенција има “племениту мисију“ да заштити Американце и да ће му бити част остварити “највеће наде“ нације.

“Одабрали сте нас не да служимо вама, него да служимо у име америчког народа, да бисмо помогли унаприједити нашу сигурност, просперитет и вриједности“, рекла је Хаинес, прва жена на челу обавјештајне заједнице.

Биден је говорио и о именовању Керија, рекавши да ће по први пут у Вијећу за националну сигурност бити неко ко може осигурати да климатске промјене буду на дневном реду.

Керир је захвалио Бајдену на “великодушним ријечима“ и казао да ће се окончати криза због климатских промјена.

“Цијели се свијет мора окупити. Све нације морају заједно подићи амбиције или ћемо сви заједно пропасти. А, неуспјех није опција“, поручио је Кери.

Представљање кандидата услиједило је након што је амерички предсједник Доналд Трамп рекао у понеђељак увечер да савјетује свом тиму да покрене “почетне протоколе“ за прелазак у Бајденову администрацију.

Како би преузели функције све кандидате за кабинет мора потврдити Сенат САД-а.