Ејми Кони Берет , коју је предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп номиновао за упражњено мјесто судије Врховног суда данас ће трећи дан одговарати пред члановима Одбора за правосуђе америчког Сената о својој номинацији.

Берет је претходна два дана нагласила да ће рјешавати предмете како буду долазили и да нема намјеру да проводи лични програм и ујверења, преноси АП.

Њу је номиновао предсједник Доналд Трамп да замијени покојну судију Рут Бејдер Гинсбург и претрес за њену потврду се одржава три седмице пед изборе 3. новембра чиме су заустављени остали послови у том правосудном тијелу. Републиканци се журе да је потврде прије избора упркос противљењу Демократа, и тиме осигурају већину конзервативаца у Врховном суду земље са шест према три.

Берет је другог дана претреса превасходно одговарала на питања о здравственој заштити, односу према досадашњим судским одлукама и евентуалним правним питањима која би могла да се нађу пред Врховним судом послије избора 3. новембра, преноси Глас Америке.

Предсједавајући Одбора за правосуђе Линдзи Грејем заказао је почетно гласање у том тијелу за четвртак. То би значило да би Одбор могао да се изјасни о номинацији судије Берет крајем сљедеће седмице, а цијели Сенат до краја мејсеца, преноси Глас Америке.

Републиканци су обезбједили већину (53:47) у Сенату тако да је потврда номинације судије Берет и више него извејсна.

Демократе упозоравају да ће она бити потврђена у Врховном суду на вријеме да поништи тај закон чиме ће милиони Американаца остати без здравственог осигурања током пандемије вируса корона.