Заступнички дом је изгласао опозив америчког предсједника Доналда Трaмпа, оптуживши га за подстицање побуне седам дана након што су његове присташе насилно упале у Конгрес, што је оцијењено нападом на америчку демокрацију.

Трaмп је овиме постао први амерички предсједник који је двапут у мандату опозван од стране Заступничког дома.

За опозив Доналда Трaмпа гласао 232 конгресник ,уз 10 републканаца, док је против било 197 конгресмена.

Конгрес је гласао према једином чланку о импичменту, који је Трaмпа оптужио за “подстицање побуне” након прошлоседмичних нереда на америчком Капитолу.

Оптужба се односи на Трaмпов говор хиљадама прислталица недуго прије него су они насилно упали у зграду Конгреса на Капитолу, прекинувши сједницу 6. јануара на којој је требала формално бити потврђена побједа Џоа Бајдена на изборима 3. новембра. У сукобима на Капитолу живот је изгубило пет особа. Током свог говора Трaмп је понављао лажне тврдње о намјештању избора и позивао своје присташе да марширају на Капитол.

Ово гласање означава важну промјену у односу на први опозив предсједника 2020. године , када нити један републиканац Дома није гласао за Трaмпов импичмент.

Процес сада иде у Сенат којим доминирају републиканци, а за осуду и опозив су потребне двије трећине сенатора, што значи да најмање 17 републиканаца у дому од 100 чланова мора Трaмпа сматрати кривим.

Предсједница америчког Конгреса Нанcи Пелоси позвала је раније данас заступнике да опозову предсједника Доналда Трaмпа, рекавши да он мора одговарати за подстицање на прошло седмични насилни напад на зграду Конгреса.

“Знамо да је предсједник САД-а потакнуо тај устанак, ту оружану побуну против наше земље. Он мора отићи. Он је очита и стварна пријетња нацији коју сви волимо”, изјавила је Пелоси на засједању Заступничког дома о опозиву републиканског предсједника након немира 6. јануарау којима је живот изгубило петеро људи.

Демократкиња Пелоси је истакнула да Трумп води “рат против демокрације” и да је на зграду Конгреса нахушкао “побуњенике” и “унутање терористе”.