Иако је постојала бојазан да би кампања за предсједничке изборе могла бити привремено стопирана, због здравственог стања америчког предсједника Доналда Трампа, негативни налази на коронавирус ипак су га вратили у предизборну кампању.

Он и његов протукандидат демократа, Џо Бајден вратили су се у кампању једнаким интензитетом.

Након готово двоседмичне паузе, Трамп је кампању наставио из Сенфорда на Флориди с првог од четири митинга из држава које одлучују исход избора. Његов тест на коронавирус неколико дана заредом је негативан и, како је потврдио његов љекар, он више није преносилац инфекције. Трамп који је донедавно прилично олако схватао Цовид-19, након личног искуства с вирусом сада је, чини се, свјеснији његове озбиљности, па је и присталицама у Сенфорду дијелио маске.

“Не могу дозволити да се затворим у подрум. Када сте предсједник, морате се бавити својим послом. Ризично је, али морате изаћи. Кажу да сам имун. Незнам колико дуго”, казао је Трамп.

Његов протукандидат демократа Джо Бајден кампању је наставио из Охаја, савезне државе која ће уз Флориду, те још неколико њих, одлучити изборе 3. новембра.

“Ово су најважнији избори наших живота, не само јер сам ја у утрци, него и оно шта је на коцки. Идући предсједник ће одлучивати о судбини земље не само за идуће четири године, него и деценију и више”, казао је Бајден.

Пандемија коронавируса доминантна је у кампањи оба кандидата, а главни амерички епидемиолог Ентони Фаучи тврди да су неке његове изјаве, употребљене у сврху изборне промоције, извучене из контекста.

“Цијелу каријеру провео сам изван политичког контекста. Посветио сам цијели професионални живот за борбу против заразних болести. Ово је епидемија хисторијских размјера. Нема шансе да ћу се повући без обзира шта се десило и ко био предсједник”, истакнуо је Фаучи.

Посљедње анкете на националном нивоу показују да Трамп, упркос покушају динамизирања предизборне утрке, губи у односу на Бајдена и то у неколико есенцијалних држава.