Хиљаде букета цвијећа постављено је у Националном парку у Вашингтон, у близини Капитол Хила, у знак сјећања на жртве насиља и напада у Сједињеним Америчким Државама (САД).

Око 40.000 свилених цвјетова постављено је дуж Националног парка у част скоро 40.000 Американаца који сваке године смртно страдају у нападима и насиљу.

Готово 20.000 Американаца убијено је у нападима, изведеним оружјем у 2020. години, у вријеме пандемије коронавируса, подаци су Архиве насиља с оружјем.

Подаци су показали да је тај број већи од статистике из било које године у најмање двије деценије, навео је “Вашингтон Пост”.

У просјеку је прошле године регистрована масовна пуцњава свака 73 дана.

Осамнаест људи је погинуло у посљедње двије седмице у двије пуцњаве у Атланти у Џорџији и у прехрамбеној трговини у Боудеру у Колораду.

Амерички предсједник Џо Бајден позвао је на забрану кориштења и пооштрене мјере контроле оружја, након што је у пуцњави у супермаркету у Колораду погинуло 10 људи.

Пандемија и полицијска бруталност према Афроамериканцима изазвале су нагли пораст продаје оружја. Американци су купили готово 23 милиона пиштоља што је повећање од 64 посто у односу на продају 2019. године.

Убијања малољетника показала су пораст од 50 посто у 2020. години у односу на годину раније. Више од 5.100 дјеце и тинејџера старијих од 17 година убијено је или повријеђено прошле године.