САД су објавиле да уводе визне рестрикције за 76 Саудијаца оптужених да су “пријетили дисидентима у иностранству”, а прије свега саудијском новинару Џамалу Кашогију убијеном 2018. године у саудијском конзулату у Турској.

Мјере су најављене убрзо после данашњег објављивања извјештаја америчке обавештајне службе у коме се оптужује саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман да је “одобрио” убиство новинара Џамала Кашогија. Са извјештаја који је састављен раније данас је скинута ознака тајности.

Ове мјере донесене су на основу новог прописа који амерички Стејт департмент назива “Кашоги забрана” (САД) и према коме треба да се забрани улаз у САД свакој особи оптуженој да је напала, у име власти своје земље, дисиденте или новинаре у иностранству, рекао је државни секретар САД Ентони Блинкен у саопштењу.

Идентитет и функције Саудијаца против којих су уведене ове прве мјере нису наведени.

“Џамал Кашоги је платио животом да изрази своје мишљење”, рекао је Ентони Блинкен и објасно да хоће да “казни државе које пријете и нападају новинаре или особе које сматрају противницима изван својих граница само зато што они користе своје основне слободе”.

“Рекли смо врло јасно да вантериторијални напади и пријетње Саудијске Арабије активистима, дисидентима и новинарима треба да престану. САД их неће толерисати”, рекао је Блинкен у саопштењу.