САД су одобриле употребу вакцине компаније “Џонсон и Џонсон”, која се примјењује у једној дози.

САД су сада одобриле трећу вакцину против коронавируса, саопштила је америчка Управа за храну и лијекове (ФДА).

Вакцина компаније “Џонсон и Џонсон” познатија као “Јанссен Цовид-19”, која се може складиштити у фрижидеру, сада ће се давати пацијентима у САД у којој се већ примјењују вакцине компанија “Фајзер” и “Бионтек” и “Модерна”.

Здравствени експерти ишчекују вакцину која се даје у једној дози што ће помоћи да се убрза вакцинација док траје борба против вируса који је до сада узроковао смрт више од 510.000 Американаца и мутира на забрињавајуће начине.

ФДА је саопштила да најновија вакцина нуди јаку заштиту од озбиљних болести, хоспитализације и смртног исхода.

“Након ригозорне анализе података стручњаци ФДА и љекари утврдили су да вакцина испуњава критеријуме ФДА у смислу безбједности и ефикасности за хитно одобрење”, рекао је Питер Маркс, директор Центра за биолошке процјене и истраживање при ФДА.

Једна доза вакцине компаније “Џонсон и Џонсон” штити у 85,9 одсто случајева од тешких симптома Ковида-19, утврђено је у масовној студији у којој је учествовало 43.000 људи на три континента.

Утврђено је да је вакцина ефикасна и у земљама као што је Јужноафричка Република, гдје се шире забрињавајуће варијанте вируса.