Министарство одбране САД-а мобилизирало је око 6.200 припадника Националне гарде из шест сјевероисточних савезних држава како би помогли у пружању подршке полицији Капитола и другим органима реда у Вашингтону након побуне.

Вршилац дужности министра одбране Кристофер Милер потписао је наредбе о активирању Националне гарде из Вирџиније, Пенсилваније, Њујорка, Њу Џерзија, Делавера и Мариленда на период до 30 дана.

Званичник Министарства одбране рекао је да је циљ да припадници Гарде помогну осигурати амерички Капитол и околину кроз инаугурацију изабраног предсједника Џоа Бајдена 20. јануара.

Припадници Националне гарде долазе у наредних неколико дана. Укупно је активирано 6.200, али тачан број војника који ће стварно доћи до града може бити мањи од тога, овисно о томе ко је доступан у свакој држави.

“Гарда неће бити наоружана, али ће имати опрему за заштиту од нереда и заштитну ођећу”, рекао је један званичник који је желио остати анониман.

Наредбе долазе дан након што су наоружани демонсранти провалили у амерички Капитол, присиљавајући чланове Конгреса да зауставе гласање за овјеру Бајденовог избора.

Конгрес САД-а потврдио је изборне резултате новембарских избора и тако је демократ Џо Бајден Биден и формално постао 46. предсједник Сједињених Америчких Држава.

Одлазећи потпредсједник САД-а Мајк Пенс саопћио је да је Конгрес потврдио гласање Електорског колеџа који је прошлог мјесеца гласао 306:232 у корист Бајдена у односу на Доналда Трампа.

Пенс је тако званично прогласио Бајденову изборну побједу, као и тријумф новоизабране америчке потпредсједнице Камале Харис.

Заступници оба дома америчког конгреса су одбацили притужбе на регуларност изборних резултата из савезних држава Пенсилваније и Аризоне, а о сличним примједбама на резултате из Висконсина није било ни расправе јер нити један заступник није подржао такве тврдње.

Током нереда у Вашингтону живот су изгубиле најмање четири особе.