Предсједник Уније полицајаца америчког Капитола Гас Папатанасиу позвао је Конгрес да повећа безбједност око Капитол Хила, а након посљедњег напада на здање када је преминуо полицајац.

”Тај напад, као и насилни догађаји побуне 6. јануара, довели су до смањеног броја наших полицајаца”, рекао је у суботу.

Он је навео да полиција америчког Капитола ради са 233 официра мање, те да би могло да их буде још мање ако се узму у обзир пензионисања у будућности.

Полицајац Вилијам Еванс погинуо је након што се осумњичени возилом залетио у њега и још једног полицајца код ограде Капитола у петак. Осумњичени Ноа Грин (25) такође је преминуо након што је полиција пуцала на њега.

”Еванс је био јако поштован и такав губитак никад неће бити заборављен. Изгубили смо два полицајца на дужности ове године. Још један полицајац је извршио самоубиство, док је 80 тешко повријеђено 6. јануара. Неки од повријеђених полицајаца се можда никада не врате на дужност”, рекао је Папатанасиу.

Присталице бившег предсједника Доналда Трампа 6. јануара упале су у зграду Капитола, прошавши полицију и убивши једног полицајца док су покушавале да спријече Конгрес да изведе кључни уставни корак уочи инаугурације предсједника Џоа Бајдена.

”Боримо се да испунимо постојеће захтјеве, чак и са официрима који раде прековремено. Много млађих полицајаца ми се повјерава да тренутно активно гледају друге агенције и одјељења”, додао је Папатанасиу.

Усред дебата о ревизији закона о оружју у САД-у за грађане, у суботу је у трострукој пуцњави у држави Вирџинија једна особа погинула, а двије друге су рањене. Полиција је тражила од јавности да контактира власти Вирџинија Бича ако имају било каквих информација.

Инцидент се догодио недјељу дана након пуцњаве у Вирџинија Бичу у којој су двије особе погинуле, а осам рањено.