Породица Џорџа Флојда и управа америчког града Миннеаполиса данас су постигли договор о нагодби вриједној 27 милиона долара (око 22,5 милиона еура) како би окончали тужбу против града због његовог фаталног хапшења.

Бен Крамп, адвокат породице Флојд, описао је споразум као највећу вансудску нагодбу у случају противправне смрти из области грађанских права у историји Сједињених Америчких Држава.

“У споразуму се даје изјава да је живот Џорџа Флојда важан и уз то да су црни животи битни”, навео је Крамп у саопћењу.

Он је казао како тај случај шаље поруку да неправедно одузимање живота црнаца више неће бити отписано као тривијално, неважно или недостојно посљедица.

Џорџ Флојд је у мају 2020. године ухапшен због наводног покушаја кориштења фалсификоване новчанице од 20 долара. Полицајци су му клечали на врату, а он их је током девет минута молио да му омогуће да дише.

Флоyд је преминуо од посљедица тог бруталног покушаја хапшења, а тај инцидент је покренуо вал антирасистичких протеста широм САД-а и свијета.

Полицајац Дерек Човин е отпуштен и оптужен за убиство Флоyда, а Град Миннеаполис од тада је забранио полицији да приликом хапшења користи методе полуге гушења и притискања врата.