Правосудни одбор америчког Сената, гдје већинске гласове имају чланови Републиканске странке, прихватио је номинацију Ејми Кони Берет за суткињу Врховног суда упркос противљењу демократа.

То значи да је сада омогућено Сенату да је потврди, пренио је АП.

Свих 12 чланова из реда републиканаца гласало је за Берет, док је 10 демократа бојкотовало гласање. Предсједник Правосудног одбора Линдзи Грејем поручио је да је бојкот демократа њихов избор. Прије гласања казао је да је ово преломни тренутак за конзервативце.

Ако би Берет била потврђена, што је сада очекивано, Врховни суд ће се састојати из шест конзервативних и троје либералних судија.

Вођа демократа у Сенату Чак Шумер и демократи из Одбора казали су да је номинација Берет веома контроверзна од самог почетка. Додали су да ”неће дати легитимитет овом процесу тако што ће учествовати у гласању”.

Амерички предсједник Доналд Трамп номиновао је Ејми Кони Берет за суткињу Врховног суда, на упражњено мјесто након смрти Рут Бадер Гинзбург.

Како пише Њујорк Тајмс, као насљедницу Гинзбург, либералне иконе која је умрла 18. септембра у доби од 87 година, Трамп је крајем прошлог мјесеца објавио како је његов избор Берет (48), конзервативна суткиња савезног суда у Чикагу. Трамп ју је поставио на то мјесто 2017. године.