Више од три мјесеца након покретања америчке кампање вакцинације, бројни подаци указују на све оптимистичнију слику, док је 70 посто Американаца са 65 година и старијих примило барем једну дозу вакцине и број преминулих од КОВИД-19 пао је на мање од 1.000 људи дневно у просјеку, по први пут од новембра.

Такођер су десеци савезних држава понудили вакцинацију свим одраслим особама или планирају да то учине у року од неколико седмица. А Бијела Кућа је саопћила да ће 27 милиона доза и једнодозних и дводозних вакцина бити додијељено у наредној седмици, више него три пута од бројке када је предсједник Џо Бајден преузео дужност прије два мјесеца.

Водећи амерички експерт за заразне болести, др. Ентони Фаучи је изјавио како није спреман да објави да је његова земља преокренула тренд у борби против епидемије.

“Ми смо у углу. Да ли ћемо или не напустити тај угао остаје да се види” изјавио је он на брифингу за новинаре у Бијелој кући.

Перспектива у САД-у у оштрој је супротности с погоршаном ситуацијом у земљама попут Бразила, који је јавио о више од 3.000 преминулих од КОВИД-19 у једном дану, по први пут у уторак, и широм Европе, гђе је трећи вал заразе довео до нових лоцкдоњна и вакцинација је успорена одгодама и питањима о сигурности и ефикасности АстраЗенеца вакцине.

Истовремено, експерти за јавно здравство у САД-у упозоравају сваком приликом да би ублажавање физичког дистанцирања и осталих мјера лако могли довести до новог вала заразе.

Др. Ерик Топол, челник Истраживачког института Скрипс, види разлог за узбуну у савезним државама које су укинуле обавезно ношење маски, повратку зрачним путовањима и окупљању маса на забавама ван контроле на Флориди.

“Ближимо се излазној капији. Све што чинимо на поновном отварању угрожава наше напоре да дођемо, коначно, до сузбијања вируса по први пут у америчкој пандемији”, изјавио је Топол.

Широм земље појављују се недвосмислени знаци напретка.

Више од 43 посто Американаца од 65 година и старијих – најрањивије добне групе- на коју отпада велики удио у више од 540.000 преминулих од коринавируса – потпуно је вакцинисано, судећи по Центру за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Укупни број је око 2,5 милиона имунизација дневно.

Дневни број преминулих од КОВИД-19 у просјеку је опао на 940, далеко испод рекорда од 3.400 преминулих средином јануара.

Здравствени званичници у Минесоти у понеђељак су јавили да није било преминулих од KОВИД-19, по први пут у скоро годину дана.

Широм земље, бројке људи хоспитализираних након што су обољели од КОВИД-19 су у опадању током протекла два мјесеца, иако су амерички здравствени званичници изразили забринутост како изгледа да су та два тренда закочена у протеклих неколико седмица. Просјечан број новозаражених износи око 53.000 људи дневно, значајно мање него на врху пандемије почетком јануара када је било коро четврт милиона заражених, преноси АП.