Сједињене Америчке Државе (САД) препоручују паузирање имунизације с Џонсон и Џонсон вакцином против коронавируса како би се истражили наводи о потенцијално опасним крвним угрушцима.

Америчке федералне здравствене агенције позвале данас су позвале на привремену обуставу кориштења вакцине Џонсон и Џонсон. Објавили су да истражују случајеве крвних угрушака код шест жена, у комбинацији са смањеним бројем тромбоцита. Сви су се случајеви појавили у данима након вакцинације том вакцином која се даје у једној дози.

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и америчка Агенција за храну и лијекове (ФДА) сазват ће у сриједу састанак Савјетодавног одбора за имунизацијске праксе (АЦИП) како би се истражили ови случајеви.

“Док тај процес не буде завршен, препоручујемо паузу у употреби ове вакцине, због опреза”, навели су.

Информација је објављена док се САД покушава изборити с новим варијантама коронавируса и вакцинисати што већи дио становништва.

У САД-у је до сада регистровано више од 31 милион случајева заразе коронавирусом и скоро 563.000 смртних случајева повезаних са КОВИД-19, подаци су Универзитета “Џонс Хопкинс”.