Администрација америчког предсједника Доналда Трампа објавила је продужење указа којим се дозвољава протјеривање илегалних миграната, наводећи као разлог забринутост због пандемије коронавируса.

Директор Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) Роберт Редфилд обновио је претходни указ, који омогућава припадницима пограничних служби да враћају имигранте у матичне државе или у земље из којих су стигли.

У указу ЦДЦ-а истиче се да здравствене службе немају капацитет да надзиру имигранте, због чега постоји значајна несигурност у вези с тиме да ће пристигли поштовати период самоизолације или да ће постојећа упутства о социјалном дистанцирању.

Критичари указа сматрају да Трампова администрација само користи пандемију као изговор за постизање његовог циља пооштрења имиграционих регулатива.

Трамп настоји да забрани уобичајени механизам процеса према којем имигранти пристигли у САД из Мексика затраже азил након чега су слободни до одређеног датума када треба да се појаве пред судом. Најчешће то буде период од годину дана.