Путници који долазе авионом из Велике Британије у САД мораће да имају негативан тест на вирус корону прије поласка, саопштио је Амерички центар за контролу и превенцију болести, /ЦДЦ/.

Вијест о новом соју вируса корона у Великој Британији, за који се сматра да је заразнији од до сада познате врсте, довела је до тога да многе земље затворе своје границе за путнике из Уједињеног Краљевства.

Ново правило ступиће на снагу у понедјељак, 28. децембра, а тест неће моћи бити старији од 72 часа пред полазак из Велике Британије.

“Додатни услов тестирања учврстиће нашу заштиту америчке јавности, ради побољшања здравља и безбједности, као и обезбјеђивања одговорног међународног путовања”, истиче се у саопштењу ЦДЦ-а.

САД су у марту обуставиле доласке странаца који су били у Великој Британији у периоду од двије седмице прије путовања у Америку, а поједини авио-превозници већ су се сагласили у вези са обавезним негативним тестом пред полазак из Уједињеног Краљевства, пише АФП.

Владе чланица ЕУ почеле су да ублажавају забрану путовања из Велике Британије. Државе су позване да поново отворе границе, уз обавезан тест при доласку.