Америчка обавјештајна заједница званично је потврдила да је саудијски принц Мохамад бин Салман одобрио убиство новинара Џамала Хашогџија.

Америчка обавјештајна заједница службено је данас окривила саудијског пријестолонасљедника Мохамада бин Салмана за стравично убиство колумнисте Вашингтон Поста.

У извјештају, који су саставиле Централна обавјештајна агенција (ЦИА), Национална обавјештајна управа (ДНИ) и друге обавјештајне организације, закључено је да је Салман одобрио убиство Хашогџија у Генералном конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, у октобру 2018.

Америчка Национална обавјештајна управа (ДНИ) објавила је извјештај који је припремљен 2018. године, али администрација Доналда Трампа није га јавно објавила.

У извјештају, који су дале релевантне обавјештајне агенције, посебно Централна обавјештајна агенција (ЦИА), наведено је да је особа која је одобрила убиство Хашогџија, саудијски пријестолонасљедник.

”Ову процјену заснивамо на пријестолонасљедниковом надзору над доношењем одлука у Краљевини и његовој подршци за кориштење насилних мјера за ућуткивање неистомишљеника у иностранству, укључујући Хашогџија”, каже се у извјештају.

Новинар ”Вашингтон Поста” Џамал Хашогџи убијен је у комплексу саудијског конзулата у Истанбулу, 2. октобра 2018. године, у који је тог дана отишао на заказани термин ради издавања потребних личних докумената за вјенчање.

Након вишедневног негирања, власти Саудијске Арабије су признале да је Хашогџи убијен, а накнадно је суд у Саудијској Арабији изрекао смртне казне петорици оптужених. Још тројица оптужених добили су затворске казне укупног трајања од 24 године. Блиски сарадници принца Бин Салмана су ослобођени свих оптужби.

Комесаријат за људска права Уједињених нација (ОХЦХР) у извјештају на 101 страници тврди да је Хашогџијево убиство чин који је Саудијска Арабија извела с предумишљајем. У извјештају се наводи да постоје ваљани докази о неопходности проведбе истраге о умијешаности највиших саудијских званичника у то убиство, укључујући и принца Бин Салмана.

И америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) је дошла до закључка да је принц Бин Салман наредио Хашогџијево убиство, али Трамп је стао у заштиту Бин Салмана да се не суочи са посљедицама тог чина те је блокирао доставу обавјештајних извјештаја заступницима америчког Конгреса.